+36-20-229-0653 info@paloc-sobarlang.hu

A száraz sóterápia az egyik leghatékonyabb és legelismertebb alternatív gyógymód a légúti betegségek gyógyításában.

Jobb ha te is tudod, hogy egy-egy vírusfertőzések után a már amúgy is legyengült immunrendszerünket kihasználva, különféle baktériumok támadhatják meg az alsó- és felső légutainkat, melyek letapadó váladékot termelnek, ezzel csökkentve a tüdő oxigénfelvevő képességét és akár tüdőgyulladást is okozhatnak. A meleg és nedves közeg nagyon is kedvez nekik, így megfelelő kezelés hiányában gyorsan el tudnak szaporodni. Az első egy-két száraz sóterápiás kezelés után a váladék mennyisége megnövekedhet, ami azért van, mert a letapadásokat elfolyósítja a belélegzett só, amitől köhögés útján könnyen megszabadulhatunk. A további kezelések után azonban már élvezhetjük az egyre jobb közérzetünket. Sőt, a porlasztott só belégzése nemcsak a légutak állapotán javít, de vérkeringést javító hatásának hála a sportsérülések is gyorsabban gyógyulnak és a krónikus fáradtság tünetei is csökkennek.

De, hogyan is működik a száraz sóterápia?

Az első és legfontosabb tudnivaló az, hogy a só, amit belélegzünk a száraz sóterápiás kezelés során orvosi tisztaságú, így semmiféle szennyeződést nem tartalmaz, ami bajt okozhatna. A száraz sóterápiánál használt sószemcsék mérete igen parányi, 2-5 mikronnyi részecskék könnyen és akadálytalanul jutnak el a tüdő legmélyebb részeibe, megtisztítva az alsó- és felső légutakat, valamint a hörgőket is. Mivel a só magához vonzza a vizet, a légutakban megtapadt nyákot is feloldja, amely a későbbiekben könnyebben távozik a tüdőből.

Miért hatékonyabb a száraz sóterápia, mint a vízben oldott só?

A vízben oldott só bepermetezése, belégzése, sóoldatokkal történő öblítés során a vizes oldat bár tisztítja az orr- és arcüreget, nem jut lejjebb a közép és alsó légutakba. Ezzel szemben a száraz sóterápia során a só egyenesen (hígítás nélkül) a hörgőkig jut el.

Betegségek, melyek kialakulásának a száraz sóterápia kifejezetten ajánlott:

– influenza
– szénanátha (pollen-, por-, vagy egyéb légúti allergia)
– vírusos-, vagy bakteriális gége-, garat-, hörgő gyulladások (bronchitis)
– orr melléküreg gyulladások (arcüreggyulladás)
– fülgyulladás különböző formái
– mandulagyulladás
– tüdőgyulladás
– száraz köhögés
– hurutos köhögés
– kruppos (nehéz légzéses- fulladásos) köhögés
– asztma
– hörgő szűkület
– COPD
– orr polip-, orrsövény-, arcüreg műtétek utáni állapot javítása

Sóterápia hosszú távú eredményei/hatásai:

– a megbetegedések száma lecsökken
– a gyógyulási periódus lecsökken
– légzésfunkció javul (krónikus betegeknél)
– asztmásoknál rohamok száma- és intenzitása csökken
– légúti allergiában a tünetek csökkennek, akár el is tűnnek
– az immunrendszer állapota egyértelműen javul

Megelőzésre is használható!

Őszi/téli szezonban a klasszikus légúti megbetegedések megelőzésére, tavasztól a pollen allergiák tüneteinek kialakulása ellen hatékonyan használható.

Mit csinálok a bent töltött egy óra alatt?

Maga a száraz sóterápia egy roppant kényelmes módszer, hiszen elegendő csak elhelyezkedni a sószoba egyik székében, vagy gyerekek esetében a sóhomokozóban játszani, és máris belélegezhetjük a speciális gép által megőrölt és a szoba levegőjébe beporlasztott sót a kezelés ideje alatt.

Az aktuális állapottól vagy az aktuális betegségtől függően hetente akár 3-4 alkalommal is alkalmazhatjuk a kezelést a tünetmentességig kúraszerűen, de már heti 1 alkalommal támogathatjuk immunrendszerünk ellenálló képességét is.